onze community

Op de Modestraat vind je bijzondere communities en elk heeft haar eigen interesses, doelen en idealen. Tegelijkertijd zijn er ook allerlei dwarsverbanden en samenwerkingen. Wat we met elkaar delen? De gedachte dat je samen meer weet, kunt, beleeft en bereikt dan in je eentje.

sweet 70 en de rebellenclub

rebellenclub1.jpg

Sweet 70 is een community met een nieuwe kijk op ouder worden. Het is ontstaan vanuit de behoefte om achter de geraniums vandaan te komen en elkaar op te zoeken in een inspirerende omgeving: de Modestraat dus. De community bestaat inmiddels al 5 jaar, telt meer dan 50 leden en groeit nog steeds. Naast de verschillende activiteiten is er tijdens het tweewekelijkse lunchrestaurant een randprogrammering ontstaan vanuit de ouderen zelf. Denk aan een tablet cursus door jongeren, bloemschikken door een community member, het voordragen van gedichten of een alternatieve loterij. Dat doen we in samenwerking met de creatieve professionals van de Modestraat.

De Rebellenclub! Vrijdenkers en voorvechters van collectief geluk, strijders tegen vereenzaming en de eenheidsworst. Een krachtige kern van twaalf ouderen uit Amsterdam-Noord die zichzelf heeft vormgegeven. Ouderen die het voortouw nemen en als motor plannen maken en activiteiten op touw zetten voor de Sweet 70 community. De rebel wil anderen inspireren om buiten vaste kaders te denken en op te staan, te ondernemen en vooral om mee te doen. De Rebellenclub is deels geïnspireerd op het door de Sweet 70 community veel gelezen boek Pogingen iets van het leven te maken - Het geheime dagboek van Hendrik Groen 83 1/4.


vrijwilligers

Mirjam, Layla, Malika, Maga, Hansje, Eduard, Marja, Maartje, Janneke, Usha, Samira, Janet, Herman, Jill, IsIdora, Tessel, Elly, Mini, Maps, Suzanne, Jo, Sharareh, Janneke, Mehdia, Carla, Shirin, Ali (2x!), Corrie, Bep, Tini, Frieda, Kees, Marty, Marijke, Koos, Martha, Hanna, Semira, Renate en Leni.

De Modestraat kan niet bestaan zonder de bevlogenheid en het talent van ons team van onverschrokken vrijwilligers. Je vindt ze als barista achter de bar bij ons koffie- & lunchcafé BAKKIE NOORD, als stylist bij HET NAAIATELIER en als etaleur of verkoper bij de WISSELBOETIEK. De één kookt voor de Sweet 70 community of geeft het activiteitenprogramma vorm, de ander werkt liever achter de schermen als beheerder of boekhouder. Sommige vrijwilligers komen vaste prik elke week en anderen komen af en toe, bijvoorbeeld om te helpen bij de uitvoering van onze artistieke projecten. De één komt uit de buurt van het Buikslotermeerplein en weer ee ander heeft het pontje naar Noord vanaf de andere kant genomen. Maar waar onze vrijwilligers ook vandaan komen: de Modestraat is van betekenis voor hen en zij zijn van onschatbare waarde voor de Modestraat.

Kortom, er is bij ons van alles te doen en voor ieder wat wils. Wil je weten wat er mogelijk is? Of heb je zelf een idee? Neem dan hier contact met ons op:


kunstenaars

De Modestraat is ontstaan vanuit het broedplaatsenbeleid van de Gemeente Amsterdam en vanuit haar oorsprong verbonden met kunstenaars. We verhuren in totaal zeven ateliers en werkruimtes aan professionele kunstenaars: Hugo Schuitemaker, Fleur Ouwerkerk, Peter de Boer, David Siepman, Tim Couwenberg, Juraj Slaby, Frouwkje Smit, Gusta Geleijnse en Gijs Geleijnse. Zij zijn allen betrokken bij de activiteiten en ontwikkelingen van de Modestraat.

Daarnaast werken we met kunstenaars samen die vanuit hun artistieke praktijk een match zien met de missie en visie van de Modestraat. Zij ontwikkelen culturele programma’s voor buurtgenoten, doen onderzoek in Noord en staan open voor een langere relatie met de Modestraat en het stadsdeel. We hebben gewerkt, met kunstenaars Fleur Ouwerkerk, Selby Gildemacher, Jef Andrea, Gijs Velsink, Teun Castelein, theatermaker Anne Stoop, verhalenverteller Khadija Massaoudi, ontwerpers Sasja Strengholt, Nienke Algra, Dinie Besems, Caro Bonink en lokale culturele initiatieven zoals de Theaterstraat en het Noorderpark Festival.

Ben je kunstenaar, ontwerper, schrijver en wil je samenwerken? Neem gerust contact op.


warm welkom

Stichting Warm Welkom Noord zet zich in voor vluchtelingen en andere nieuwkomers in Amsterdam-Noord en maakt ze op een warme en toegankelijke manier wegwijs in onze buurt. Hoe? Door veel persoonlijk contact en door een schakel te zijn tussen nieuwkomers, buurtbewoners en buurtorganisaties. Zodat nieuwe stadsgenoten zich hier snel thuis voelen en zich zelfstandig kunnen redden.

Warm Welkom houdt kantoor op de Modestraat en ontvangt er haar deelnemers voor afspraken en overleg. De Modestraat en Warm Welkom werken op verschillende programma’s samen. We zorgen bij alle activiteiten in de Modestraat dat de nieuwkomers ook worden uitgenodigd en de drempel voor hen om deel te nemen zo laag mogelijk is.

Daarnaast hebben we twee keer per jaar Het Durf te vragen Diner in huis. Warm Welkom deelnemers bereiden internationale gerechten voor een feestelijke bijeenkomst en eten samen met hun buren en buurtorganisaties. Een diner waar ontmoetingen plaatsvinden, mensen elkaar helpen met kleine vragen of grote klussen en er soms langdurige banden ontstaan!

Meer weten over Warm Welkom? Kijk op de website!