kunst is een snelbinder

Hoe kan je dromen zonder verbeelding? Veranderen zonder uitdaging? Vertrouwen zonder nieuwsgierigheid?

Onze artistieke programma’ s dragen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling en aan de sociale cohesie in de buurt. We ontdekken samen, verleggen grenzen, dagen elkaar uit en presenteren samen. We werken met professionele makers in de beeldende kunst, fotografie, theater, mode, design en literatuur. Het plezier staat voorop, de kwaliteit is een gegeven. Hieronder vind je een introductie van alle verschillende projecten. Wil je weten wat er momenteel te doen is? Bekijk dan de agenda.


Radio Noord Amsterdam live in de Modestraat

Foto RNA Alleen in Noord.png

De Modestraat en Radio Noord Amsterdam trekken al een tijdje samen op. Op geheel eigen wijze maken kunstenaars Selby Gildemacher alias DJ Fer AF Drijver, Gijs Velsink alias DJ Gijs Velsink en Jef Andrea alias Uncle Jefferson radio in Amsterdam Noord. Zo bezochten ze in een zwarte Canta buurthuizen in Noord op zoek naar wat er lokaal beweegt. Met als prangende vraag: Is het buurthuis het middelpunt en smeermiddel van de buurt of een archaïsch fenomeen dat slechts in stand wordt gehouden uit nostalgisch oogpunt? En op 4 en 5 mei 2020 verzorgden Selby en Gijs op de stoep van de Modestraat twee speciale uitzendingen over de ‘Anderhalve meter’ en ‘Vrijheid in Quarantaine’ met bijdragen van verschillende buurtbewoners en passanten.

De nieuwste serie wordt nog lokaler! Selby en Gijs gaan zes live afleveringen maken in de Modestraat. Dat doen ze met een samengestelde redactie van buurtbewoners. Ze gaan hun kennis van radiomaken doorgeven en hopen zo dat een radioshow kan functioneren als een anarchistische buurtkrant.

Radio Noord Amsterdam live in de Modestraat biedt tevens een podium aan lokale performers, dichters, klagers, zangers, uitbaters, nieuwkomers en marktlieden. Stadse sores vermengd met lokale humor. Volks, zo zou je het ook kunnen noemen. Luister eerdere afleveringen terug op de website van Radio Noord Amsterdam.


verWEVEN met kunstenaar Fleur Ouwerkerk

Hoe kunnen we het weefgetouw inzetten om onderlinge verbindingen te maken en elkaar beter te leren kennen? Voor het project verWEVEN heeft kunstenaar Fleur Ouwerkerk samengewerkt met 20 bewoners uit Amsterdam-Noord. Onder haar begeleiding maakten ze voor elkaar ontwerpen die ze aan het weefgetouw tot objecten of attributen weven die ze op het lichaam kunnen dragen. Dat gebeurt met alternatieve en gerecyclede materialen als kranten, plastic en textiel. Zo worden de deelnemers met hun zelf geweven objecten in zeven weken tijd mede-kunstenaars!

Aan het eind van het workshop traject toonden we de weefcreaties tijdens een modeshow aan een klein publiek in verband met corona. Ook legt Fleur Ouwerkerk de objecten met hun dragers vast in een fotografisch portret. De serie portretten die zo ontstaat zijn geëxposeerd in de Modestraat.

Fleur Ouwerkerk maakt heel divers werk. Ze is gefascineerd en door het complexe en veelomvattende begrip identiteit. De manier waarop mensen hun identiteit bepalen en uitdragen door wat ze dragen is voor haar een oneindige bron van inspiratie. Fleur is bekend om haar ‘wearable art’: kunstwerken die op het hoofd of het lichaam gedragen kunnen worden. Ze weefde bijvoorbeeld met ongewone materialen als dropveters, messing draad en riet. Tegenwoordig werkt ze veel met synthetisch haar. Ook maakt ze indringende fotoportretten van zichzelf en van anderen. Op Fleurs instagram pagina krijg je een goed beeld van haar werk!


De zeespiegel stijgt. Langzaam maar zeker komt de Randstad - en dus ook Amsterdam-Noord - voor altijd onder water te staan. Het moment waarop is nog onzeker, maar dat het gaat gebeuren staat vast. Wat ga je doen als Noorderling. Wil je weg, of ga je koste wat kost blijven? Welke keuzes heb je? Hoe ga je je voorbereiden en met wie? Speel de NOORD VERTREKT TWIJFEL CHALLENGE met social designer Hugo Schuitemaker! Kijk in onze agenda op welke donderdagen je het spel kunt spelen.

De Noord Vertrekt Twijfel Challenge is een spel - en tegelijk een gesprek - dat Hugo in samenwerking met medespelers ontwikkelt en ontwerpt. In jouw reis naar een onzekere toekomst word je voor het blok gezet en moet je kiezen. Wat zou je doen, waarom en met wie kom je hier doorheen? Wie daarna nog dieper in de NOORD VERTREKT! materie wil duiken, kan z’n plannen tijdens twee workshops verder uitwerken. Dat doe je samenwerking met Hugo en andere deelnemers uit Noord. Aan het eind van het avontuur woon je nog steeds in Noord, maar heb je alvast een uitgewerkt vertrekplan klaarliggen. En inzicht in de drijfveren van je buurtgenoten! De workshops houden we eind oktober, met een eindpresentatie in november in de Modestraat. Op data in overleg.

Durf jij de gedachte van een vertrek uit Amsterdam-Noord aan? Mail Hugo! Beter goed voorbereid dan .... 


Het fotoatelier

Foto: Caro Bonink

Foto: Caro Bonink

Het fotoatelier wordt gerund door Caro Bonink, professioneel fotograaf en huurder van één van de studio’s in de Modestraat. Ze was fotojournalist bij Het Parool en werkt nu voor verschillende tijdschriften en maatschappelijke organisaties. Caro portretteert mensen op zo’n manier dat ze in hun kracht staan. Met oog voor het kwetsbare.

Haar liefde voor fotografie geeft ze graag door. Ze is drie jaar geleden gestart met het geven van fotografie-lessen aan de ouderen van Sweet 70. En later ook aan meer buurtbewoners. Caro begeleidt elke cursist op eigen niveau, bijvoorbeeld in kijken, lichtval, compositie en techniek.

Heb je interesse in een volgende cursus? Laat het ons weten, dan houden we je op de hoogte.


Corso Noord

Wat is een corona-proof bloemencorso? In tijden van corona zijn grote bijeenkomsten voorlopig van de baan, en daarmee ook de bloemencorso's waar Teun Castelein en zijn kompaan en flower-powerhouse Sasja Strengholt liefhebbers van zijn. Dus besloten ze tot actie over te gaan en bedachten Corso Noord: mini-bloemencorso's aangepast aan de COVID-19 maatregelen die ze samen de Modestraat realiseren. Inwoners van Amsterdam-Noord kunnen contact opnemen om te laten weten welke andere Amsterdam-Noorderling een corso als cadeau verdient.

Castelein & Strengholt hebben inmiddels met zes verschillende bloemensculpturen in het stadsdeel parade gemaakt. De eerste was een boomlange, mensachtige bloemenfiguur, daarna volgde een veelbultige kameel voor twee personen. We hebben de liefde gevierd met een vierkoppig koraalcorso voor een bruidspaar in corona-tijd. Onder het mom van: bijna geen gasten? Dan komt Corso Noord! In juli luisterden we de diploma uitreiking van de Breitner Academie op met een fotogenieke sculptuur van de wijsheid. In augustus trokken we met zeven bloemsculpturen naar de bewoners van wooncentrum Het Schouw. Daar bewonderden de ouderen de kleurige gerbera gestalten corona-veilig op de patio van Het Schouw, of vanaf hun balkon.


Het schilderatelier

Gastles van Jacqueline Lammers. Foto: Caro Bonink

Gastles van Jacqueline Lammers. Foto: Caro Bonink

Zin om van en mét elkaar te leren schilderen? Wees dan welkom bij het schilderatelier! Het is een open atelier en iedereen kan meedoen: jong of oud, beginner of gevorderde. 

Dus aarzel niet, pak dat penseel op en meld je aan! We komen elke maandagavond van 19:00 tot 21:00 uur bij elkaar in de Modestraat. De kosten zijn 10,- per avond (€ 6,- voor 65+ en stadspas). Dat is inclusief acrylverf en penselen. Exclusief schildersdoek, want dat is voor iedereen anders. Er is altijd papier beschikbaar om op te werken.


noord x zuid

Werving NoordxZuid.png

Wil jij wel eens stadsgenoten ontmoeten die ‘helemaal’ aan de andere kant van ‘t IJ zijn opgegroeid? Ben je nieuwsgierig naar het leven dat zich afspeelt achter de hoge, glazen wolkenkrabbers op de Zuidas, of juist naast het spuugmooie Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord? Woon je in Amsterdam Noord of Zuid en hou je van muziek, teksten schrijven, theater of dans? Meld je dan aan voor het project NOORD X ZUID en werk mee aan een performance die draait om twee Amsterdamse stadswijken die soms twee werelden lijken. Met jongeren die daardoor heel verschillende levens leiden. Tenminste dat denken we, maar is dat nou wel echt zo?

NOORD X ZUID is een ontmoeting tussen twee stadsdelen die sinds een paar jaar met elkaar verbonden zijn door de Noord/Zuidlijn. Theatermaker Anne Stoop heeft Amsterdammers tussen de 18 en 27 jaar uitgenodigd om in 12 bijeenkomsten over en weer samen op avontuur en op onderzoek te gaan. Dat avontuur draait om verschillen en overeenkomsten en mondt uit in een in een performance waarin zelfgeschreven teksten, muziek, spoken word poetry en dans een plek krijgen.