life is sweet 70

sweet 70

Als buurtlab biedt de Modestraat ruimte én creatieve programma’s aan een breed palet van buurtbewoners in Amsterdam-Noord. Ook aan ouderen en zo is Sweet 70 ontstaan: uit een persoonlijk contact tussen één van de creatieve professionals van de Modestraat en een oudere Amsterdam-Noorderling. Inmiddels is Sweet 70 uitgegroeid toe een informeel georganiseerde groep van zo’n zeventig ouderen. De Modestraat is hun ‘clubhuis’ en uitvalsbasis voor hun culturele en artistieke activiteiten.

Op het wensenlijstje van de Sweeties, zoals ze zichzelf liefkozend noemen, staat geen bingo, breien of biljarten. Ze gaan voor minder alledaagse activiteiten, zoals een cursus fotografie of een workshop schilderen, een bijzonder kunstproject of een trip down memory lane naar een plek van grote betekenis in hun leven. In moeilijke tijden steunen ze elkaar en zoeken ze elkaar op. Er is een bellijst en een eigen Facebook pagina. De Sweet Angels zijn er voor praktische vragen en het Rugzakje van Maps voor levensvragen.

Groot succes waren de tweemaandelijkse lunchcafé’s in de Modestraat. Deels gerund door de Sweet 70 zelf, met bijeenkomsten van soms wel vijftig ouderen. Vanwege de COVID-19 voorzorgsmaatregelen is de lunch nu vervangen door kleinere zondagmatinee’s in 1,5m corona-opstelling. We hopen tijdelijk! In deze video van het Oranjefonds zie je de Sweeties aan de slag voor zo’n lunch:

rebellenclub

Ook kent Sweet 70 een heuse Rebellenclub, geïnspireerd op de dagboeken van Hendrik Groen. Onder het motto ‘fuck de geraniums!’ organiseren de clubleden uitstapjes en creatieve middagen met en voor elkaar, zoals het voordragen van spannende gedichten, een alternatieve loterij, theaterbezoeken en een tabletcursus door jongeren. De Rebellenclub kent een kerngroep van 10 leden. Bij hun samenkomsten nemen gemiddeld 8 tot 20 ouderen deel. Elke donderdagmiddag zijn de tafels in de Modestraat voor hen gereserveerd en elk lid van de club bepaalt om de beurt wat er die middag gedaan wordt. Trekker van de club is Rijk van den Hoek (86) die samen met de community manager van Sweet 70, Caro Bonink deze middagen voorbereidt.

Daarnaast laat de Sweet 70 community zich van harte uitdagen door de kunstactiviteiten in de Modestraat. Onze visie is dat we samen cultuur maken. Het artistieke programma is gericht op het leren kennen van de ander, het plezier van het ontdekken, en samen een creatief avontuur aangaan. Tijdens deze activiteiten lopen generaties en culturen dwars door elkaar heen. Zo leren we elkaar beter kennen en begrijpen en dat schept een band die stand houdt!

 
Onze ‘Krasse Knarren’ van de Rebellenclub in NRC, oktober 2019

Onze ‘Krasse Knarren’ van de Rebellenclub in NRC, oktober 2019

 

hoe het allemaal begon

Ergens in 2015 zat Nienke Algra, creatieve professional bij de Modestraat, buiten op een bankje een boterham te eten. Een bejaarde vrouw met rollator kwam naast haar zitten. De twee raakten aan de praat en na afloop zei de vrouw: "Jij bent de enige met wie ik de afgelopen weken heb gesproken." Die ontmoeting raakte Nienke zo, dat ze besloot een community op te zetten om eenzaamheid tegen te gaan. Dat werd Sweet 70! Daarmee wil ze ouderen betrekken bij de maatschappij in plaats van wegstoppen in bejaardenhuizen, zegt ze. "Wij denken te weten wat ouderen leuk vinden, wat ze kunnen en niet meer kunnen, maar een bingomiddag is geen medicijn tegen eenzaamheid. Je moet ouderen zelf uitjes en activiteiten laten organiseren, ze deel laten uitmaken van een betrokken, actieve community." Inmiddels zijn ruim honderd ouderen lid van Sweet 70. Hun motto is 'Fuck de geraniums!'

De Sweet 70 Community bedankt het Oranjefonds, Fonds Sluyterman van Loo, de Bavo Stichting, Stichting RCOAK, Stichting Steunfonds BJA-CWO, de Pasman Stichting, Stichting Dioraphte, Stichting Brentano’s Steun des Ouderdoms en Stichting Het RC Maagdenhuis voor hun steun in het heden of verleden!