Stadse Sores

Stadse Sores #1:
Engelengesprekken ism Instituut voor de Loslopende Mens

Met 'Engelengesprekken’, wil het Instituut een positieve vibe geven in een tijd van onrust, angst en onbegrip. Doel is om de problemen in de wereld, maar ook dichter bij huis, bespreekbaar maken. In een wit pak, op een hooverboard en met een verlichte aureool op het hoofd beweegt engel Oscar Prinsen zich door het winkelcentrum. Een opvallende verschijning, die zal intrigeren. De engel nodigt het winkelend publiek uit voor gesprekken die letterlijk op een hoger niveau plaatsvinden. Uiteraard zal door velen een link worden gezien met het Christendom. Een gevoelig punt maar juist ook een opening voor een gesprek over de verschillende religies die Amsterdam Noord rijk is

Stadse Sores #2
Office O.N.E. ism Studio Nieuwland

Office for New Europeanism, strijkt in november 2017 neer met hun pop-up kantoor in het Boven t IJ Winkelcentrum. Office O.N.E zet zich in voor Europa door lokale verhalen te verzamelen en de lokale community de handvaten te bieden om op een hernieuwde wijze met ‘Europa’ en met elkaar om te gaan. Office O.N.E. brengt Europa naar lokale gemeenschappen in de vorm van een laagdrempelig artistiek instituut van de Europese Unie. In dit tijdelijke kantoor, ondergebracht in een van de leegstaande winkelruimtes, gaat office O.N.E een open gesprek aan omtrent identiteit en samenhang. Hoe voel jij je onderdeel van het geheel? Een platform om samen in gesprek te gaan maar ook om te onderzoeken. Tijdens de openingstijden van Office O.N.E zal er een divers programma zijn waarin dialoog, luisteren en participatieve creatieve methoden ingezet worden. 

Stadse Sores #3
ism de Onkruidenier

Op het parkeerdek tegen over De Modestraat vormt zich een tijdelijke Openlucht Buurtsuper en proeftuin, een ontmoetingsplek en kenniscentrum om van elkaar te leren, elkaar te leren kennen en van elkaar te proeven. Bewoners uit Noord gebruiken de overdaad en de rijkdom van de stadsnatuur om een tijdelijke Buurtsuper te maken, waar onkruid zowel letterlijk als figuurlijk wordt ontdekt. Met een reeks van expedities door de buurt zien de deelnemers hoe de groene omgeving een bron van bruikbare planten biedt. De expedities bestaan uit voorbereidende verzamel- en maakdagdelen waarin deelnemers samen met de Onkruidenier een voorraadkast van de Buurtsuper opbouwen met de planten van het seizoen. Als het materiaal verzameld is, gaan de deelnemers in workshops aan de slag om natuurlijke grondstoffen te verwerken tot bruikbaar materiaal en producten (bijvoorbeeld thee, jams, limonade, parkpesto, tandpasta, papieren borden, schoonmaakmiddelen), die ze kunnen toevoegen aan het aanbod van de Buurtsuper. Door de bewoners verschillende technieken van inmaken, conserveren en drogen te leren kunnen zij na de workshops ook zelf het park gebruiken als aanvulling op de dagelijkse boodschappen.

Stadse Sores #4
ism theatermaker Anne Stoop

Anne Stoop maakt een voorstelling naar aanleiding van een theatraal onderzoek in het gebied rondom het Buikslotermeerplein, waar een bonte mix van bezoekers komt die langs elkaar heen bewegen en één ding delen: en dat is het oude vertrouwde en verloederde Boven ’t IJ winkelparadijs. De Noordse mentaliteit kan volgens Anne in één zin omschreven worden als: zoals het was is het niet meer, wat er nu is dat ken ik niet en wat er komt dat moet ik niet. ‘Zet iets nieuws neer in Noord en mensen vinden het niks. Haal het weg en ze komen in opstand’, aldus Chris Keulemans in één van zijn Noordkronieken. De angst voor het onbekende is rond het Buikslotermeerplein op allerlei manieren terug te vinden. Noord is aan het veranderen, de oversteek van het IJ is gemaakt en hipheid komt steeds dichterbij. Buren en gebruiken veranderen, nieuwe wijken worden uit de grond gestampt. Veel mensen trekken naar hun eigen eilandje en bewaken dit uit de angst dat het wordt afgenomen. De oude Noorderling die bang is om thuis te verliezen, de nieuwe Noorderling die op zoek is naar een nieuw thuis en de (hang)jongeren die hun stukje thuis moeten aanpassen aan de wensen van anderen.
Meer informatie